sandal ağacı

Odunsu ve Sıcak Bir Karşılama: Sandal Ağacı

Yavaş büyüyen bir ağaç olsa da sandal ağacı oldukça özel bir bitki. Santalum olarak da bilinen sandal ağacı yağı faydaları ve eşsiz koku etkileriyle adeta sonsuz bir altın madeni. Çin ve Hindistan gibi Asya ülkelerine özgü bu antik bitki; sıcak, canlı ve karmaşık karakteriyle sevilir. Bu yüzden en sevdiğimiz kokuların da tam merkezinde yer alır. Mesela; JAPANESE CHERRY BLOSSOM... Ya da MAGIC IN THE AIR... Veya IN THE STARS... Bu kokulara neden mi bu kadar saplantılıyız? Öğrenmek için bizimle Asya ormanlarına, büyüleyici bir yürüyüşe katılmalısın.


Likit altın değerinde bir sıvı: Sandal ağacı yağı.

Abartısız, tam anlamıyla sıvı altın olarak tanımlayabiliriz. Damıtma işlemi sadece zengin, hoş kokulu ve çok sevilen derin bir sıvı üretmekle kalmıyor; aynı zamanda oldukça pahalı. Burada 24 karatlık bir ağaçtan bahsediyoruz.

Bu aromatik esansı elde etmek gerçekten zahmetli

Sandal ağacı kokusu elde etmek zahmetli bir iştir. Öncelikle insan eliyle yetiştirmek yetmez. Koku özelliklerini ve etkilerini göstermesi için herhangi bir yerde değil, belli bölgelerde ve tropikal iklim kuşağında yetiştirilmelidir. Tohumu ekildikten ancak 3 yıl sonra fide olmaktan çıkar. Yağ çıkarılabilmesi için ise en az 15-20 yıllık büyüme süresine ihtiyaç var. Yaklaşık 100 yıl ömrü olan bu bitkinin tamamen olgunlaşması ise 60-80 yıl. İşte bu yüzden sandal ağacı, yağı hasat edilmesi en zor olan bitkilerden biri. Sonuç: Sağlık, kozmetik, parfüm, cilt bakımı hatta dekor ürünlerinin vaz geçemediği sandal ağacı kokusu... İnanın bütün bu zahmete değiyor.

Çok eskilere dayanan ilahi bir geçmişi var.

Kokular ve etkileri binlerce yıl öncesinden insanların dikkatini çekmeyi başarmış. Sandal ağacı yağı faydaları ve sandal ağacı kokusu da insanlarca keşfedildikten sonra dini ritüellerden kutlamalara kadar tarih boyunca kültürler üzerinde izini bırakmıştır. Oyulup heykel ya da takı olmuş. Beden ile ruh arasındaki bağlantıyı desteklediğine inanıldığı için toz hâline getirilip yakılmış. İşte o zamandan beri koku, insanların hayatında hep var olmuştur.

Lavanta: Güzel, küçük, mor çiçekler.

Lavanta yağı ne işe yarar? Koku, elbette muhteşem... Ama çiçeğin kendisi? İşte o gerçekten çok güzel. Lavantanın gelin buketlerini süslemesi, muhteşem vazolarda sergilenmesinin nedeni de bu olsa gerek. Sadece o mu? Minik mor çiçekler güzelliği ile sanatçıların ilham kaynağı. Boyanmış, basılmış, preslenmiş ve diğer her hâliyle sanatçıların eserlerine dahil olması başka nasıl açıklanabilir ki? Eski zamanlarda stresi ve kaygıyı azaltmak için kullanılan sandal ağacını bir mum ya da bir oda kokusu ile evine davet etmeye ne dersin? Huzurlu bir akşam yemeği, ılık bir köpük banyosu ya da kitap okuma seansı... Bu mucizevi bitkinin sayısız kokuyla yaptığı eğlenceli karışımlarla her etkinlik, adeta bir meditasyon.

Sandal ağacı: Tropik, aromatik ve karmaşık bir koku.

Genelde sıcak, odunsu ve biraz tatlı bir koku olarak kabul edilse de sandal ağacının koku profili diğer notalarla mükemmel uyumlar yakalıyor. Oda kokularından mumlara, sandal ağacı parfüm dünyalarından köpük sabunlara... Ulaştığı yere eşsiz bir koku sisi bırakırken: “Sandal ağacı mı bu?” diye gelen sorunun cevabı hem “evet” hem de “hayır”. Ayırt edici olmasıyla beraber bir araya geldiği esanslarla çok yönlü kimlikler kazanarak seni ve diğer herkesi şaşırtabilir. Tam da bu yüzden oldukça karmaşık... Karmaşık olduğu kadar da rahatlatıcı ve baştan çıkarıcı.

O, diğer kokularla buluşmaya bayılıyor; biz de ona.

Eşleşmeyi gerçekten seviyor, çünkü bu işte çok iyi. Biz de seviyoruz, çünkü biz de bu işte çok iyiyiz. Odunsu aromasını tatlandıran kremalı vanilya ile buluştuğu MAGIC IN THE AIR ile son zamanların en sevilen kokularından biri olması... IN THE STARS’da yaptığı gibi kışlık mükemmel bir karışıma parıltılı bir sıcaklık katması... Peki ya Japon kirazı çiçeği, yasemin gibi çiçeklerle buluşup bahara taşınması... Seni de alıp bahara götürecek, hiç tasalanma. Koku kombinasyonları sınırsız ve her biri birbirinden keyifli. Sana sadece kokuyu üzerine giymek ve kokunun seni götürdüğü yere gitmenin eğlencesi kalıyor.
İlkbahar, yaz, sonbahar, kış... Her mevsime uygun.
Bir kokunun her mevsime uygun olması mümkün mü? Doğru kombinasyonlarla mümkün. Üstelik çok da keyifli! Açıkça görülüyor ki sandal ağacı diğer kokularla iyi çalışıyor, bu da neden dünya çapında yüzyıllardır kullanıldığını açıklıyor. İlkbahar, yaz, sonbahar, kış... Bu aromatik odun kokusu sofistike ve zamansız. Bu yüzden her mevsim kullandığımız, her zaman trend olan en gözde bebeğimiz değil mi?

Duruluğu sever, arınmaya teşvik eder.

Huzurlu bir gece mi geçirmek istiyorsun? Sandal ağacı sakinleşmek, içsel gücü yükseltmek ve kendinle özel bir akşam geçirmek için mükemmeldir. Sandal ağacı yağı ile zenginleştirilmiş bütün aromaterapi güzelliklerini çıkar, bir mum yak ve kendine hem bedenini hem ruhunu arındıran rahatlatıcı bir güzellik seansı yap. Arka fonda hoş bir müziğin, motivasyonu doruklara çıkaracağını hatırlatmaya gerek bile yok. Bedenini ve zihnini arındırmanın en eğlenceli yolu bu olabilir.

Her yerde etkisini hissetmek mümkün.


Evet! Sandal ağacı her şeyin içinde! Dekor, vücut bakımı ürünleri, mumlar, oda kokuları (ve akıllara elbette hemen Wallflowers gelir) ve aromaterapide... Sandal ağacı yağı faydaları düşünüldüğünde her şeyin içinde olması normal değil mi? İlham alıyor musun? Sandal ağacı her şeyle uyumlu derken sadece kokularla değil, her ürünle. Her ürün formuna nasıl başarıyla uyum sağladığını görmek istersen: Tam da burada: Kokuya göre alışveriş yap.